Øk pensjonen din med to tastetrykk

Woman jogging outdoors

På 5 minutter kan du øke din framtidige pensjon med flere tusen kroner uten at det koster deg noe! Hvordan er det mulig tenker du kanskje?

Jobber du, sparer du allerede til pensjon. Alle mellom 13 og 75 år er godt i gang med pensjonssparingen sin gjennom folketrygden, men er du over 20 år og jobber over 20 prosent sparer du i tillegg til pensjon via din arbeidsgivers pensjonsordning. Det vil si, arbeidsgiver sparer for deg, og det er gjennom denne pensjonssparingen du enkelt kan øke pensjonen din. For selv om arbeidsgiver sparer til pensjon for deg, er det du selv som må passe på at pengene er plassert på en måte som er riktig for deg.

Pensjonen din er nemlig plassert i fond (kalt pensjonsprofil eller spareprofil) som er sammensatt av aksjer og renter, og man har som oftest minst tre ulike profiler å velge mellom.
Den med mye renter og lite aksjer, den med like mye aksjer og renter, og den med mye aksjer og lite renter. Som oftest er du automatisk plassert på en av de to første, men du kan selv når som helst endre dette uten at det koster deg mer enn 5 minutter.

«Den med mye renter og lite aksjer, den med like mye
aksjer og renter, og den med mye aksjer og lite renter»


Hvis du er i starten av arbeidslivet og har mange år igjen til pensjonsalder, bør du ha en høy andel aksjer på pensjonssparingen din. Risikoen er høyere og aksjemarkedet vil svinge, men når du har lang tidshorisont på sparingen, tåler du svingningene bedre.
Når du derimot nærmer deg pensjonsalder bør aksjeandelen i pensjonssparingen nedjusteres, noe de fleste pensjonsspareprofiler gjør automatisk. Da har du ikke like god tid til å bli med på oppturen igjen ved en eventuell nedgang i markedet.

 

Alt for mange lar pensjonssparingen via arbeidsgiver tikke og gå uten å endre aksjeandelen på sparingen sin. Dermed har de pengene sine plassert på en måte som er bedre tilpasset en 50 åring enn en 20-30 åring. Over en periode på 30 år, kan lav andel aksjer i pensjonssparingen snyte deg for mange tusen kroner i framtidig pensjon.

 

Har du lenge igjen til du skal gå av med pensjon er rådet klart: juster opp aksjeandelen!
Ta kontakt med selskapet der arbeidsgiveren din sparer pensjon for deg og gjør endringen med en gang. Du finner pensjonssparingen din ved å logge deg inn på www.norskpensjon.no.
Ofrer du noen minutter av tiden din i dag, kan du ha gjort mye for økonomien din i framtiden.

2 kommentarer

Robocop

19.06.2017 kl.22:26

Jeg synes det er skummelt at man vil at alle skal spare i fond og aksjer. Det nye er nemlig å få folk til å spille sparepengene sine fremfor å ha dem i banken. Men hvor mye ville du ha vært villig til å betale i forsikring for å alltid vite at de er der NÅR du trenger de?

Jeg har fulgt med Oslo børs siden 2012 og maken til manipulasjonssted skal man lete lenge etter. Aksjer er IKKE for alle. Mange taper store penger og blir til og med lurt av kjente aktører. DNB og mange andre er eller har vært i klemma for dette.

Nå vil også politikerne at vi skal satse pengene våre slik at andre kan leke seg med dem. Alle borgerne skal få egen aksjesparekonto og pengene til de fleste vil bindes opp.

De færreste har hell i pengespill og som Spetalen sa. Det er ikke gitt at et postbud fra drammen skal bli milliardær, eller noe slikt. Du må ha anlegg for det her.

Skriv litt om alle dem som taper fremfor noen få som gjør det bra på børs, og hvor er de voksne?

Egil Bru Overaa

20.06.2017 kl.06:52

Det er vel ettertrykkelig bevist at aksjefond ikke er lurt langsiktig. De kan ha noen gode år, men taper så alt å lander under indeks. Er det mulig på en enkel måte å velge indeks fond med liten eller ingen forvaltningskostnader?

Skriv en ny kommentar

hits